Raseigenschappen

American Bulldog – Bodyguard en teddybeer

De American Bulldog was rond het millennium uitermate populair in Nederland. Hondenshows met 300 – 400 inschrijvingen was in de hoogtijdagen geen uitzondering en ook de werkende American Bulldogs hadden een groep trouwe fans. Het ras stond, ondanks de populariteit, nog behoorlijk in de kinderschoenen in ons land. Het overgrote deel van deze honden waren échte DAWGZ en het was dan ook een tijden dat de hondenmannen alle zeilen bij moesten zetten om zorg te dragen voor een goede begeleiding.

Genetische variëteit
De uniformiteit met betrekking tot het type was ver te zoeken en eerlijk gezegd was dat geen slechte zaak. Uniformiteit in type komt bijna altijd doordat men alleen maar selecteert op het uiterlijk. Vaak is het een goed teken als er veel verschillende uiterlijk variaties binnen een ras bestaan. Het zegt ons dat de honden in kwestie zijn geselecteerd op basis van karakter en gedrag. Nu bijna 17 jaar later is de situatie anders.

Overstap
Met het opheffen van de RAD zijn veel American Bulldog houders om verschillende redenen overgestapt naar andere rassen. Veel showmensen die een American Bulldog hadden vonden in de American Bully een hond met een hoger showelement en verlieten de American Bulldog scene. Een aantal mensen die graag werkte met American Bulldogs vonden in de nog atletischer American Pitbull Terriër de ultieme werkhond. Ik ben daar een voorbeeld van. Mijn keuze om te stoppen met het fokken en houden van American Bulldogs met het oorspronkelijke karakter kwam nadat ik geen goede eigenaren meer kon vinden. Daarnaast zag ik meer en meer American Bulldogs van andere fokkers in de herplaatsing terecht komen omdat mensen ze simpelweg niet konden handelen. Het alternatief om karikaturen te fokken zodat ze bij het grote publiek geplaatst konden worden was voor mij dan ook geen optie.

Met het vertrek van mensen leek het ook gedaan te zijn met de diversiteit van dit eens zo roemruchte ras. De personen die overbleven om dit prachtige ras te fokken zijn de showmensen. Zo gebeurde het dat de uniformiteit binnen het ras, zoals bij de meeste rassen gefokt op exterieur, langzaam maar zeker werd verzekerd. Wat helaas vaak verloren ging zijn de honden met het karakter van een échte American Bulldog. Ik mocht mij twee jaar geleden gelukkig prijzen een redelijk druk bezochte hondenshow te keuren. Wat mij opviel was dat de honden qua type allemaal erg mooi waren maar dat het karakter en het bewegingsapparaat niet het niveau haalden die een werkhond dient te hebben. Vooral het karakter was dramatisch. Waar honden vroeger erg dominant en onverschrokken waren leek het nu de andere kant opgeslagen. Veel angstige en onzekere honden. In mijn ogen nog gevaarlijker aangezien je een dominante hond met zelfvertrouwen wel een toontje lager kan later laten zingen. De angstige, onzeker hond een toontje hoger laten zingen is bijna niet te doen. Je kunt moeilijk een portie moed in de hond stoppen. De kwalitatief goede honden aanwezig op die show waren op twee handen te tellen. Eeuwig zonde als je bedenkt dat nog geen 20 jaar geleden een groep liefhebbers er veel aan deed dit ras te fokken in oorspronkelijke vorm.

Hoe dan wel
Na deze klaagzang is het wel zo eerlijk de American Bulldog te presenteren zoals hij oorspronkelijk bedoelt was of op zijn minst in een vorm die de middenweg vertegenwoordigd van wat ik hierboven heb omschreven.

De American Bulldog is een atletische, temperamentvolle, stabiele middelgrote tot grote hond die grote kracht, snelheid en zelfverzekerdheid uitstraalt. Het totaalbeeld is dat van een oplettende en intelligente hond. Het compacte maar atletische lichaam is bij de reuen karakteristiek gespierder dan bij de teven. Beide beschikken echter over uitermate veel power. Er worden twee type onderscheiden, het classic type die wat grover en massiever is en het standaard type wat een ietwat slanker atletische type vertegenwoordigd.

Raskenmerken
De American Bulldog is een krachtig, atletisch gebouwde hond. De American Bulldog is zwaar gespierd en heeft goede Bone (volle botstructuur). Het lichaam is iets langer dan hoog. De borst is diep en matig breed met voldoende ruimte voor hart en longen. De ribben zijn goed gewelfd. De toplijn loopt iets op, vanaf de schouders naar de brede rug. De voorbenen zijn zwaar van bot en gespierd. De schouders zijn sterk en het schouderblad ligt schuin. De achterpoten hebben een goede gate en zijn gespierd. De hals is lang genoeg om te kunnen werken, maar kort genoeg om krachtig te zijn. De nek is sterk en op het breedste punt bijna zo breed als het hoofd. De nek mag niet te kort en te dik zijn.

Karakter
De American buldog is heel goed is in het beoordelen van de omstandigheden. Hij is alert, stoer en kent geen angst. Dit echter zonder agressief te zijn. Agressie hoeft ook niet opgewekt te worden, want als ingrijpen van de hond nodig mocht zijn, dan doet hij dat uit zichzelf en naar behoren. Naar andere honden kunnen American Bulldogs dominant zijn en een goede socialisatieperiode is dan ook een noodzaak. Dit geeft echter geen garantie voor een goede omgang met soortgenoten. De American Bulldog is een rustige hond, zoals elke dog doet hij het in huis rustig aan. Van nature kunnen deze honden heel goed met kinderen omgaan. Als pup kunnen ze tegen een stootje en als volwassen hond is het een echte kameraad.
Hun liefde voor de baas en diens gezin staat vast en is onomstreden.

Gebruik-Functie
Werkhond, sporthond en fijne gezinshond

Beweging
Een American Bulldog is een working-breed en gaat naast het sporten of werken graag wandelen, fietsen en zwemmen.
Ben je een sportief type dan is dit type hond een plezier om te hebben.

Verzorging
Makkelijke hond, heeft praktisch geen verzorging nodig.
Af en toe een borstelbeurt is genoeg.

Kids
Een goed opgevoede American Bulldog is een echte kindervriend.
Natuurlijk geld ook hier de gouden regel net als bij alle hondenrassen: een hond nooit alleen laten met kleine kinderen.

Geschiedenis
Werd in Engeland in de middeleeuwen gebruikt, het was geen ras maar een type werkhond die werd ingezet voor het vangen van vee en voor de jacht op groot wild. Deze Bulldog was een hond zonder angst, die het gevecht met de stier of het zwijn aanging om hem vast te houden tot de baas hem overnam. De honden hadden soms een lichte onderbeet maar meestal niet. Het is een fabeltje dat de korte neus zorgde voor een goede ademhaling. Dit is een verzinsel van showmensen om de extreem korte neus te verantwoorden. Het tegenovergestelde is waar. Als we kijken naar alle werkhonden die deze taak nog hebben zien alleen maar neuzen en goed ademende honden. Dit was vroeger niet heel veel anders. De oorspronkelijke Bulldogs hadden dan ook maar een lichte ondervoorbeet en de neus lag bij lange na niet zoveel terug als we lang gedacht hebben.

Na 1700 is die Bulldog in Amerika terecht gekomen, meegekomen met de arme immigranten, die gebruikten hem voor bescherming en het vangen van vee, ze hechtten geen enkele waarde aan het uiterlijk en hadden geen vorm van registratie, alleen de juiste eigenschappen die ze moesten hebben waren belangrijk.

Rond 1950 zijn er fokkers opgestaan die zich in gingen zetten om de American Bulldog als ras op de kaart te zetten. Zo zijn er na 2 decennia 2 types ontstaan, Het Johnson type, het robuustere en bredere type nu classic type genoemd en het Scott type, het slankere performance type nu standaard type genoemd.

Kleur
Geheel of bij voorkeur zoveel mogelijk wit, alle variaties van gestroomd, bruin, rood of leerachtig worden geaccepteerd.
Geheel zwart, zwart en bruin, en/of elke graad van marmer wordt niet geaccepteerd. Een volledig zwart masker word niet geprefereerd.

Schofthoogte en gewicht
De schofthoogte van de reu moet liggen tussen de 56 cm en 71 cm en voor de teven tussen de 50 – 66 cm. Het gewicht voor de reuen ligt tussen de 31 – 55 kilo, voor de teven tussen de 27 – 45 kilo.
Het gewicht moet in proportie staan tot de hoogte en het lichaamstype. De honden moeten in goede conditie zijn en zeker niet te vet of te mager.

Ogen
De ogen horen rond of amandelvormig te zijn, van middelmatige grootte en wijd uit elkaar te staan. De voorkeur gaat uit naar zeer donker of donkerbruin. Ander kleuren worden geaccepteerd. De voorkeur gaat uit naar voldoende pigment op oogleden en lippen. Honden met asymmetrische ogen zijn onacceptabel.

Vacht
Korte vacht, korter dan 2,5 cm van zacht tot stokharig.
Langharige of pluizige beharing wordt niet geaccepteerd.

Staart
De staart is laag aangezet, dik en stevig aan de basis en loopt uit in een punt. De staart hoort de hakken te raken als de hond in rust staat. De staart mag niet in een complete cirkel eindigen.

De American Bulldog als ras is niet erkend door de FCI De reden is dat Amerika niet aangesloten is / wil worden bij de FCI, daarom is erkenning onmogelijk.